Karakó Zsana munkái az M3-as metró állomásain

Az átadott felújított M3-as metró két állomásán találkozunk Karakó Zsana alkotásával és Szász Endre alkotásainak reprodukciójával, melyeket az Alter Ego II. Kft. kivitelezett. Az alkotásokat az alkotóval néztük meg.

Turbina metamorfózis

A Forgách utcai metróállomás üveggrafikái, a környék meghatározó jelentőségű ipari létesítményének a Láng gépgyárnak állítanak emléket. A gyár fő tevékenysége a turbinagyártás volt. A turbinák a természet erőit (tűz, víz, szél…) alakítják energiává. A látvány kiindulási pontja a különféle turbina fajták jellegzetességei. A középpont mentén forgó formák, minták megfeleltethetők különféle ősi magyar és egyetemes szimbólumoknak. Szél=szélrózsa, Tűz=forgó napkorong, Víz=Örvény. A középpont köré rendeződő elemek egyensúlya, mandalaként azaz a makrokozmosz allegóriájaként is értelmezhető.

Megrendelő: BKV Zrt.
Kivitelező: STRABAG Építőipari Zrt.
Tervek és szakkivitelezés: Alter Ego II. Kft.
Tervező: Karakó Zsana

Szász Endre Dózsa pannók

Az állomáson eredetileg is látható Szász Endre porcelán faliképek alapján reprodukció készült, amit – mivel az eredeti műtárgy már rossz állapotban volt (hiányoztak belőle részletek) – retusáltunk, majd üvegre nyomtatva egy az egy méretben visszahelyeztünk a falra.

Az alkotások reprodukciója és digitális felújítása, retusálása a szerző jogutódja, Szászné Hajdú Katalin hozzájárulásával készült.

Megrendelő: BKV Zrt.
Kivitelező: STRABAG Építőipari Zrt.
Szakkivitelező: Alter Ego II Kft.